SH Infra

Rundveemest

Rundveemest

Hoe ziet het plaatje eruit bij rundveemest? Allereerst is er een pomp die de drijfmest uit de put naar de mestscheider pompt. Zowel de pomp als de mestscheider kunnen aangestuurd worden door de besturing van de ComTrom. De dikke fractie (30-35% d.s.) gaat direct de composteertrommel in. De dunne fractie gaat in een opslag. De dikke fractie wordt opgenomen in de reeds aanwezige mest in de trommel en vermengt zich daarmee. Micro-organismen doen vervolgens hun werk. De mest droogt bio-thermisch en verplaatst zich langzaam verder in de composteertrommel.

De nadroog-module (optioneel) die geheel geïntegreerd is in het laatste deel van de ComTrom, maakt het mogelijk om na het bio-thermisch drogen verder te drogen met behulp van (opgewarmde) lucht. In deze module maken we gebruik van wervelbed droging. Een effectieve vorm van droging, omdat daarbij alle contactvlakken benut worden. Hierna kan de droge mest tenslotte via een vijzel de trommel weer verlaten en naar een container of opslag worden getransporteerd. Het is nu klaar om afgevoerd te worden naar bijv. een bedrijf die er korrels van gaat persen.

Doordat het proces volledig is geautomatiseerd en eenvoudig werkt, is een dagelijkse check voldoende.

Milieu en emissie

De ComTrom is een kleine installatie met één ingaande en één uitgaande luchtstroom. De hoeveelheid lucht is gering (1.000-5.000 m³). Dat maakt het mogelijk om met een kleine luchtwasser te werken en zo alle vrijkomende emissie te elimineren. Daardoor zijn er ook geen onzekere factoren t.a.v. emissie. Alles is controleerbaar. Dit gegeven in combinatie met de duurzame manier van drogen maakt dit systeem misschien wel tot het systeem van de toekomst.

Voordelen

  • Eenvoudig mest verwerken op bedrijfsniveau
  • Eenvoudig proces
  • Volledig geautomatiseerd
  • Energiekosten voor het draaiend houden van de trommel zijn gering.
  • Onderhoudsarm
  • Mest wordt vanzelf gehygiëniseerd
  • Geen VVO’s meer nodig

Het verdienmodel

Door de dikke fractie te drogen van bijvoorbeeld 35% - 60% d.s. is de hoeveelheid water die u afvoert gering. Dat scheelt in de kosten. Daarnaast is rundveemest met een hoog d.s. gehalte goed af te zetten bij bedrijven die er korrels van maken. Het verschil in de afzetkosten zonder droging, de geringe exploitatiekosten van de ComTrom en de afzetmogelijkheden voor gedroogde rundermest, maken dat er al snel een verdiemodel kan ontstaan. Neem contact op om vrijblijvend de mogelijkheden voor u te bespreken!


 

 

 

Waarom is DE ComtroM uniek?

Laatste
nieuws

  • 07 jun // De technische beschrijving van RAV (leaflet) is gereed! Plaatsing op de lijst bij eerstvolgende publicatie.

    Lees nieuwsbericht